søndag den 14. februar 2016

Havedagbog #1: Rækkehushave, planlægning, chili- og tomatfrø.....


Vi er flyttet i rækkehus! Det har derfor længe kriblet og krablet i fingrene for at komme igang med at planlægge have/køkkenhave.  Da vi overtog huset i begyndelsen af oktober, var det ikke ligefrem havevejr, så det eneste vi har fået ordnet er at trimme en bøgehæk og fjernet en masse kirsebærlaurbær buske der fyldte alt for meget i vores lille have.

Da november måned var forholdvis mild, fik jo købt to blåbærbuske som kunne stå i forlængelse af et blomsterbed med rhododendron, da begge kræver surbundsjord.


Vi var på planteskole i dag, hvor jeg fik spurgt til hvorfor den ene rhododendron har gullige blade i forhold til den anden, som I kan se på billedet. Sådan ser den stadig ud efter 2-3 måneder. De rådede mig til at give dem gødning omkring marts-april, så nu går jeg bare og venter på det.

Jeg er også så små igang med at planlægge hvad jeg vil dyrke at grøntsager i haven og udestuen. Indtil videre er det blevet til at vi har købt et æble træ af sorten rød ananas, som dværgplante. Vores første plan var at købe et familietræ, da træet således kan bestøve sig selv, men efter lidt snak med planteskolen fandt vi frem til at der var for meget arbejde med et familietræ og valgte i stedet for dværg æbletrået med en sort. Her rådede planteskolen os til at plante træet ved noget plantestarter og fjerne græsset i 1 meters radius, så det ikke tager næringen fra træet.

Er spændt på hvordan det går når vi skal prøve og se om vi kan grave i jorden i eftermiddag... fortsætning følger snarest....

Derudover har jeg formet en masse forspirringspotter af avis papir. Det er muligt at købe et værktøj til nemt at lave disse potter, kan bla. købes på www.coolstuff.dk. Jeg har dog formået at lave dem ved at bruge 2 børnekopper.

De skal bla. bruges til at plante chili- og tomatplanter. I går købte jeg 4 forskellige sorter chilifrø og 4 forskellige sorter tomatfrø. De blev alle købt på LETSGROW der har et kæmpe udvalg af disse frø.

Jeg købte disse:

Chili: Tomat:
Early Jalapenos (Styrke: 5000), denne sort er en variant der egner sig til et lidt køligere klima, som sætter frugter tidligt. Sorten kan syltes, som jeg har i sigte at gøre. Der meldfølger 10 frø.


Tumbler, en busk tomat der er velegnet til krukker eller ampelkrukker, fordi væksten 'falder' nedad. Kan levere op til 2kg cherrytomater på en sæson. Da det er en F1 hybrid er den ikke frøkonstant og man kan derfor ikke tage frø fra planten :(

Patio Fire (Styrke: ukendt, men en hjemmeside sider 70.000-80.000!?), denne sort er en dværg variant og er velegnet i en potte i vindueskarmen. Frugterne minder om flammer.

Russian Plum, flotte aflange blommetomater med en god størrelse. Egner sig til køligere luftlag og vokser derfor til frosten kommer.


Hot Portugal (Styrke: 5.000-30.000), denne sort eren produktiv plante, der producerer stærke røde tynde chilier. Kan bruges til madlavning, salsa, syltes eller tørres.

Cherry Roma, en kraftfuld tomatplante med fine blommeformede cherrytomater. Smagen er sød og skulle have en lang holdbarhed efter de er plukket. Vokser til frosten kommer.

Satans Kiss (styrke: 50.000), denne sort får små runde røde chilier. De er stærke som rå, men mister 60-70% af styrken når den opvarmes. Derfor kan den bruges som en italiensk delikatesse hvor den grilles fyldt med mozzarella og ansjoser, mums... Mortgage Lifter, bøftomat med store frugter og en skøn smag. Kan veje helt op til 2 kg per styk og er meget velegnet som frilandstomat.
Lige så snart frøene kommer med posten skal de såes. Regner med at så 2-3 planter af hver slags, måske flere så nogle i familien eller vennerne måske kan få en plante.

Har tidligere haft stor succes med chili og snackpeberfrugt planter, men tomatplanter har været mere op af bakke, men har læst grundigt på lektien og nu med en udestue håber jeg på det kommer til at gå nogenlunde.

Da tomatplanterne og chiliplanterne nok kommer til at stå i potter, skal jeg have fundet ud af hvilke andre frø jeg skal have købt til min køkkenhave. Regner med at etablere 4 bede, 1. med kartofler, 2. med ærter/bønner og spidskål, 3. med salat, radiser m.m. og 4. med rodfrugter (gulerødder, rødbeder og løg), nogen ideer?

Det blev lige pludseligt til en lang skrivelse, men er virkelig spændt på hvad der kommer til at ske....

Ingen kommentarer:

Send en kommentar